جلسه یکشنبه ۹۳/۱۲/۱۷

18 اسفند 1393 در 5:27ب.ظ

گزیده ای از سخنان استاد حاج ماشالله عابدی به همراه تفسیر غزلی از حافظ در ذیل:

 

از مقام معظم رهبری که سوال کردند بیشتر مدح خوانده شود یا روضه، فرموده بودند مدح خوانده شود و بعد اگر یک جمله ای روضه خوانده شود خبلی اثرگذار تر است و بیشتر جا می افتد.

در وادی خوانندگی یک نکته ای که بعضا مداحان مطرح هم کمتر به آن توجه میکنند این است که مثلا بنده میخواهم روضه حضرت زهرا سلام الله علیها بخوانم اینجا….

 

 

 

در تاریخ شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها، از بین ۷۵ روز و ۹۵ روز، ۹۵ روز معتبر تر میباشد.

در این فاصله که چند روز از شهادت گذشته، میتوان جریانات بعد از شهادت را خواند و بعد دوباره جریانات قبل از شهادت را خواند تا شهادت و به ترتیب جریانات بعد از شهادت.

از مقام معظم رهبری که سوال کردند بیشتر مدح خوانده شود یا روضه، فرموده بودند مدح خوانده شود و بعد اگر یک جمله ای روضه خوانده شود خبلی اثرگذار تر است و بیشتر جا می افتد.

در وادی خوانندگی یک نکته ای که بعضا مداحان مطرح هم کمتر به آن توجه میکنند این است که مثلا بنده میخواهم روضه حضرت زهرا سلام الله علیها بخوانم اینجا، بایک مقدماتی شروع میکنم و گریز میزنم وروضه را میخوانم، بعد از بنده هم بناست دیگران بخوانند. اگر بعد از من بناست دیگران بخوانند من نباید از روضه حضرت زهرا س خارج بشوم، فرض کنید روضه حضرت زهرا س را مفصل میخواند و بعد مثلا گریز حضرت علی اکبر ع میزند و مفصل هم میخواند. دیگر جو مجلس رفت در روضه حضرت علی اکبر ع. حالا نفر بعدی میخواهد بخواند، چکار کند؟

روضه حضرت علی اکبر ع بخواند! ایام فاطمیه است. دوباره برگردد روضه حضرت زهرا س؟ مجلس باز دوگانه میشود.

حالا اگر نفر دوم هم همان کار نفر اول را انجام داد، روضه حضرت زهرا س بخواند و گریز هم بزند به قتلگاه. حالا نفر سوم چکار کند؟

از جهت فنی من که نفر اول میخوانم اگر گریز هم زدم، نباید دامنه اش را وسیع کنم ویا بهتر اینکه گریز نزنم تا نفر بعدی هم در همان روضه حضرت زهرا س بخواند و نفر بعدی هم همینطور تا نفر آخر بخواند و گریز بزند.

دز این موضوع نفر اول باید حواسش را جمع کند.

نکته بعدی که یک نکته اخلاقی است، این است که نفر اول که میخواند ببیند نفرات بعدی که احتمالا یخوانند چه کسانی هستند.طوری و در موضوعی بخواند که نفرات بعد هم بتوانند بخوانند. فرض کنید نفر اول میتواند روضه راس مطهر بخواند و چندین شعر دارد ولی نفر بعد چی؟ آیا شعر در رابطه با راس مطهر دارد یا ندارد؟ اگر احساس میکند ندارد باید یک روضه ای بخواند که نفرات بعدی بتوانند بخوانند.

وعاظی که فنی هستند فرض کنید وقتی در مجلس ختم یک مداح که از دنیا رفته است میروند و افراد زیادی در آن مجلس میخوانند، حواسشان هست که روضه ای بخوانند که دامنه اش وسیع باشد. اینها همه از فنون مداحی است.

اینها همه خوب است رعایت شود ولی وحی منزل نیست، از لحاظ اخلاقی خوب است رعایت شود.

 

 

غزل حافظ

بیت اول: معنبر به معنی بوی عنبر گرفته. عنبر ماده ای خوشبو که از شکم ماهی میگیرند.

ای صبا(باد) تو وقتی میروی نزد امام زمان علیه السلام و میوزی به گیسوی یار( امام زمان ع) از آنجا هم یک بوی خوشی بیاور و بهمشام ما برسان. 

بیت دوم: اگر از طرف او برای من پیامی بیاوری من به شکرانه آن حاضرم جانم را هم فدا کنم.

خدا رحمت کند آقا فخر را، بهش گفتند در محضر امام زمان علیه السلام ذکر خیر شما شد، زار زار گریه کرد.گفت هر چی بوده از مادرم بوده.

بیت سوم: اگر بهت اجازه ندادند، یک مقدار از خاک آنجا بیاور.

آمدند گفتند که امام زمان علیه السلام به فلان جا رفته، آمدند آنقدر از خاک آن محل برداشتند و بردند. الا همین کربلا که میرویم از تربت امام حسین علیه السلام می آوریم.

بیت چهارم : رسیدن من به او ممکن نیست مگر اینکه در خواب او را ببینم. 

بیت پنچم: صنوبر درختی است که از خانواده مخروطیان هست و همیشه سبز و تازه میباشد.

بزرگان تا زمانی که نرسیده اند به وصال ( لقای خدا) مدام نگران هستند که چرا نمیرسند به وصال وقتی رسیدند مدام نگران و به لرزه هستند که مبادا جدا شوند. ( این وصال یک وصال معنوی است و فرق میکند با وصال جسمی)

بیت ششم: امام زمان علیه السلام به چه چیز من بها بدهد؟ما چه داریم که بتوانیم رو کنیم. او مارا نمیخرد ولی ما او را رها نمیکنیم.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *